Άλλες Παραδόσεις

Κάθε τόπος στην Πατρίδα μας, έχει τις δικές του ιδιαίτερες παραδόσεις. Είναι τόσες πολλές που θα χρειάζονταν σελίδες για να τις γράψουμε όλες. Γι' αυτό θα αναφερθούμε σε μερικές, τις πιο γνωστές, όπως τις ξέρουμε και εμείς από τους γονείς μας.

ü      Αγ. Φανούριος

Χάσατε ποτέ κάτι σημαντικό και προσευχηθήκατε για να το βρείτε; Ο Άγιος Φανούριος όπως φανερώνει και το όνομά του, θα σας βοηθήσει να το βρείτε. Είναι ένα παλιό έθιμο να ζητάμε κάτι από τον Άγιο αυτό και όταν το αίτημά μας εκπληρωθεί, να πηγαίνουμε στην εκκλησία μια ειδική πίττα, τη Φανουρόπιτα, σαν ευχαριστία προς τον Άγιο Φανούριο που μας βοήθησε.

Η πίττα αυτή αποτελείται από μονό αριθμό υλικών (7, 9 ή 11) και πρέπει να κοπεί σε 40 κομμάτια και να μοιραστεί στον κόσμο την ίδια μέρα που φτιάχτηκε.  Ο Άγιος στις εικόνες ζωγραφίζεται πάνω με ένα αναμμένο κερί στο χέρι.

 

ü      ΜάρτηςΕπεξήγηση με στρογγυλεμένο παραλληλόγραμμο: Την παραμονή της 1ης Μαρτίου, η μητέρα μου έπαιρνε μια κλωστή κόκκινη και μία άσπρη, τις έκανε σαν κοτσιδούλα και μας τις φορούσε στον καρπό του χεριού μας σαν βραχιολάκι. Μετά από 9 μέρες, την ημέρα των Αγίων Σαράντα, τις βγάζαμε και τις βάζαμε πάνω σε μικρούς θάμνους για να τις βρούνε τα χελιδόνια να κάνουν τις φωλιές τους. Αυτές τις κλωστούλες τις λέγανε "Μάρτης" και προμήνυαν τον ερχομό της Άνοιξης. Άλλοτε πάλι μας έλεγε η μητέρα μου ότι μας τις φορούσε για να μη μας πιάνει ο ήλιος του καλοκαιριού και μας μαυρίσει (Καλή Κώμη Καρδίτσας)

Την 1η Μαρτίου φοράμε ένα βραχιόλι ή δαχτυλίδι από κόκκινη και άσπρη πλεγμένη κλωστή για να μην μας "πιάσει" ο Ήλιος. Αυτό γινόταν τα παλιά χρόνια για μην μένουν τα μικρά παιδιά πολύ ώρα στον ήλιο στην αρχή της άνοιξης γιατί αρρώσταιναν εύκολα. Το βραχιόλι το φόραγαν όλο το μήνα ή το έβγαζαν όταν έβλεπαν το πρώτο χελιδόνι ή το έκαιγαν στη λαμπάδα του Πάσχα.

ü      Η Θεμελίωση Ενός Σπιτικού

Για τη θεμελίωση ενός σπιτιού, γίνεται Εκκλησιαστική λειτουργία στα θεμέλια του. Στη συνέχεια προσφέρεται, ως θυσία στα θεμέλια του, ένα άσπρο αρνί ή ένας κόκορας. Η Θεία Λειτουργία γίνεται για να έχει, αυτό το νέο σπιτικό που χτίζεται, καλοτυχία και ευημερία. Συγγενείς και καλεσμένοι που παρίστανται στη Λειτουργία, ρίχνουν στα θεμέλια του σπιτιού χρυσές λίρες ή νομίσματα.

ü      Ξεμάτιασμα

Πιστεύεται ότι υπάρχουν άνθρωποι με "κακό μάτι" που αν σε δουν αρρωσταίνεις. Τότε πρέπει να σε ξεματιάσουν. Μια γυναίκα που γνωρίζει την ειδική προσευχή, τη λέει μυστικά ρίχνοντας σταγόνες λάδι από ένα καντήλι, σε ένα ποτήρι με νερό. Αν το λάδι ενωθεί με το νερό, τότε είσαι ματιασμένος και με την προσευχή θα γίνεις καλά. Άλλες γυναίκες ξεματιάζουν απλά λέγοντας την προσευχή και άλλες χρησιμοποιώντας ένα διπλωμένο μαντήλι ή με ένα κάρβουνο. Την ειδική προσευχή δεν μπορεί να την μεταφέρει απευθείας η γυναίκα που την ξέρει, σε μια άλλη, γιατί θα χάσει το χάρισμα. Πρέπει ένας άντρας να την μεταφέρει σαν ενδιάμεσος.

ü      Πρωτομαγιά

Ημέρα χαράς και μνήμης. Χαράς, γιατί μικροί και μεγάλοι ξεχυνόμαστε στην εξοχή κι απολαμβάνουμε τη φύση, που βρίσκεται στην καλύτερή της ώρα. Κόβουμε λουλούδια και πλέκουμε το πρωτομαγιάτικο στεφάνι, το οποίο κρεμάμε από έθιμο στην είσοδο των σπιτιών μας. Παίζουμε, ψήνουμε, χορεύουμε, τραγουδάμε και χαιρόμαστε την ομορφιά της πλάσης. Ημέρα μνήμης, γιατί θυμόμαστε και τιμούμε τους αγώνες και τις θυσίες της εργατιάς. Η παράδοση λέει ότι για γούρι στα ερωτικά πρέπει να ακουμπήσουμε την ξυλώδη ρίζα ενός φυτού, το "Μαγιόξυλο". Η Πρωτομαγιά είναι αντιβασκανική και μαγική εορτή, όπως λέει και το όνομα του μήνα στον οποίο από την αρχαιότητα δίνονταν μεταφυσικές ιδιότητες. Τα έθιμα της Πρωτομαγιάς είναι προφυλακτικά όπως το στεφάνι και αναβλαστικά, αυτή τη σκοπιμότητα έχει η έξοδος στις εξοχές.

ü      Το Παπούτσι Της Νύφης

Όταν παντρεύεται μια κοπέλα, οι φίλες της γράφουν τα ονόματά τους στη σόλα του παπουτσιού της νύφης. Αν ένα όνομα σβηστεί, η κοπέλα που το έγραψε θα παντρευτεί.

ü      Τα Κουφέτα

Αν πάρεις κουφέτα από το δίσκο με τα στέφανα του γάμου, μπορείς να τα βάλεις κάτω από το μαξιλάρι σου 3 νύχτες για να δεις αυτόν που θα παντρευτείς.

ü      Πρωταπριλιά

Την 1η του Απρίλη συνηθίζουμε να ξεγελάμε ο ένας τον άλλο με αθώα ψέματα, για το καλό όπως λέμε. Στη πραγματικότητα το ψέμα αυτό αποτελεί ένα σκόπιμο ξεγέλασμα των βλαπτικών δυνάμεων που ίσως εμπόδιζαν την παραγωγή της γης και των ζώων.

ü      Κάτι Νέο

Αν πάρεις νέα παπούτσια, πρέπει να σου πατήσουν τις μύτες για το "με γεια". Αν πάρεις νέο αυτοκίνητο, οι φίλοι σου πρέπει να το ασημώσουν, δηλαδή να ρίξουν μέσα κέρματα για το "καλορίζικο". Αν κουρευτείς, πρέπει να σου δώσουν μια καρπαζιά στο σβέρκο.

ü      Βότανα

Οι παραδόσεις λένε ότι υπάρχουν ειδικά βότανα: το σερνικοβότανο για να αποκτούν οι γυναίκες γιους, το βοτάνι της αγάπης για να σε ερωτευτεί αυτός ή αυτή που θες, κλπ.

ü      Μερομήνια

Οι 12 πρώτες μέρες του Αυγούστου αντιστοιχούν στους 12 μήνες του χρόνου, ξεκινώντας από τον Αύγουστο. Αν παρακολουθήσουμε τον καιρό αυτών των ημερών, θα έχουμε μια εικόνα για το πως θα είναι ο καιρός τον αντίστοιχο μήνα.

ü      28η Οκτωβρίου & 25η Μαρτίου

Είναι σημαντικές εθνικές εορτές των Ελλήνων, ημέρες αργίας όπου τιμούμε την έναρξη εθνικών αγώνων ενάντια στους Ιταλούς-Γερμανούς κατά το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο και ενάντια στην Τουρκική σκλαβιά αντίστοιχα. Τις μέρες αυτές γίνονται μαθητικές και στρατιωτικές παρελάσεις.