Συνταγές

Οι συνταγές που ακολουθούν είναι συνταγές που βρήκαμε και δοκιμάσαμε μόνοι μας. Απολαύστε τις, είναι πραγματικά πολύ καλές!

ü      Χαλβάς σιμιγδαλένιος με λάδι

Υλικά

1 κούπα λάδι

2 κούπες σιμιγδάλι χοντρό

3 κούπες ζάχαρη

4 κούπες νερό

κανέλα ξυλάκια και σκόνη

φλούδες από λεμόνι και πορτοκάλι

προαιρετικά, αμύγδαλα και καρύδια

Εκτέλεση

Βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό, τα ξυλάκια της κανέλας και τις φλούδες και αφού βράσουν τα αφαιρούμε και κρατάμε το σιρόπι ζεστό. Σε μία κατσαρόλα βαθιά βάζουμε το λάδι να κάψει και ρίχνουμε μέσα το σιμιγδάλι και τους ξηρούς καρπούς να καβουρντιστούν. Κατεβάζουμε το μείγμα από τη φωτιά και ρίχνουμε σιγά σιγά και με προσοχή το σιρόπι, γιατί πιτσιλάει. Το ξαναβάζουμε στη φωτιά και το ανακατεύουμε να πήξει. Το αφήνουμε να σταθεί ένα τέταρτο σκεπασμένο και μετά το βάζουμε σε φόρμα. Ξεφορμάρουμε, ρίχνουμε πάνω την κανέλα σκόνη και το τρώμε! Ο χαλβάς με το λάδι είναι νηστίσιμος και ελαφρύς!

ü      Κουραμπιέδες με λάδι

Υλικά

Μισό λίτρο λάδι

Ενάμισι πιατέλο του καφέ, ζάχαρη

Ένα ποτήρι του κρασιού αλισίβα

Μία χούφτα αμύγδαλο σπασμένο

Δύο βανίλιες

Ένα κιλό αλεύρι

Λίγη κανέλα

Άχνη ζάχαρη και 2 βανίλιες

Ανθόνερο

Εκτέλεση

Λίγες ώρες πριν φτιάχνουμε την αλισίβα (σταχτόνερο). Χτυπάμε αρκετή ώρα το λάδι (περίπου μισή ώρα), προσθέτοντας σιγά – σιγά την αλισίβα, μέχρι να ασπρίσει. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αμύγδαλο, τις βανίλιες, την κανέλα και τέλος το αλεύρι. Πλάθουμε τους κουραμπιέδες. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς για 20 – 25 λεπτά. Τους ραντίζουμε αμέσως με ανθόνερο και τους ρίχνουμε τον άχνη ζάχαρη. Γίνονται τραγανοί σαν μπισκότα και διατηρούνται πολύ καιρό.

     

    

Επειδή είναι με λάδι μπορούν να καταναλωθούν και σε περίοδο νηστείας, όπως πριν τα Χριστούγεννα και πριν το Δεκαπενταύγουστο.

ü      Λαζαράκια

Υλικά

1 κιλό αλεύρι

1 φακελάκι ξερή μαγιά

1 φλιτζάνι γάλα ζεστό

Περίπου 150 γρ. Ζάχαρη

1 κουταλιά κανέλα

1 κουταλάκι αλάτι

Λίγο γλυκάνισο

2 φλιτζάνια χλιαρό νερό περίπου

3 κουταλιές λαδί

Καρύδια ολόκληρα για το πλάσιμο

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε το προζύμι από το προηγούμενο βράδυ, διαλύοντας τη μαγιά σε λίγο χλιαρό νερό και το ανακατεύουμε με ενάμισι φλιτζάνι αλεύρι. Το αφήνουμε σκεπασμένο. Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το βάζουμε σε μία λεκάνη. Κάνουμε μία λακκούβα στη μέση και ρίχνουμε όλα τα υλικά μαζί με το προζύμι. Ζυμώνουμε έως ότου γίνει η ζύμη μαλακή, αφράτη και δίχως να κολλάει. Παίρνουμε μικρά κομμάτια ζύμης και τα πλάθουμε σε σχήμα κορδονιού. Βάζουμε ένα καρύδι στο κέντρο και διπλώνουμε τα δύο άκρα του κορδονιού, στρίβοντάς τα μεταξύ τους.

      ...........

Παίρνουμε λίγη ζύμη, πλάθουμε μικρά επτά κορδόνια και τα βάζουμε ανά δύο σε σχήμα σταυρού πάνω σε κάθε καρύδι. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς Κελσίου για 20 λεπτά περίπου. Τα «Λαζαράκια» τα έφτιαχναν το Σάββατο του Λαζάρου και τα έδιναν στα παιδιά.