το έργο

Το έργο είναι αποτέλεσμα της δουλειάς της φετινής Θεατρικής Ομάδας. Αποτελείται από μικρές κυρίως σκηνές που μερικές φορές θυμίζουν κινηματογραφικά στιγμιότυπα. Το θέμα του έργου είναι οι σχέσεις γονέων με τα παιδιά τους. Πήραμε λοιπόν ως βάση μια εικόνα, μια μικρή αλλά σκληρή στιγμή μιας οικογένειας, από το “Κοίτα τους” του Μάριου Ποντίκα. Τη δουλέψαμε σκηνικά, και αυτοσχεδιάσαμε γύρω από αυτή, ψάχνοντας τα πριν, τα μετά και τα γύρω. Εστιάσαμε στα δυσλειτουργικά στοιχεία της σύγχρονης ελληνικής οικογένειας. Με βάση τα στοιχεία αυτά, τα κεντρικά πρόσωπα της οικογένειας έλαβαν υπόσταση και  γύρω από αυτά άρχισε να δημιουργείται ο μύθος του έργου. Στη συνέχεια δημιουργήσαμε το κοινωνικό πλαίσιο της οικογένειας. 

Οι ρόλοι των προσώπων φτιάχτηκαν με τα δικά μας συστατικά. Με αυτά μας αρέσουν και με αυτά που δεν μας αρέσουν. Στοιχεία, όμως, που μας αφορούν και έχουν ιδιαίτερο νόημα για μας. Γιατί τα χαρακτηριστικά τους είναι τα ‘δικά’ μας χαρακτηριστικά.

Μετά  αναζητήσαμε τις σκηνικές δράσεις των προσώπων και τον τρόπο που θα κορυφωθεί το δράμα. Οι ιδέες ήταν και πάλι πολλές. Τελικά αποφασίσαμε ότι «…αυτός ο κόσμος ο μικρός, ο μέγας…» θέλει γκρέμισμα! Και με μεγάλη χαρά “πλάσαμε” την καταστροφή του…Κυρίως, επειδή  θέλαμε την αναγέννησή του και την επιλογή της δυνατότητας να διαμορφώνουμε το παρόν. Το παρόν, όμως, μας πρόλαβε και μας πρόσφερε ένα ρόλο που τελικά διαμόρφωσε και έδωσε μια άλλη διάσταση στο έργο μας. Ο παρατηρητής που έχουμε μέσα μας και που υπάρχει γύρω μας, θέλησε να λάβει κι αυτός θέση στη σκηνή. Στην ανατροφοδότησή του οφείλουμε και την τελική μορφή του έργου.

Οι εκπλήξεις στη διάρκεια αυτής της δουλειάς μας έκαναν πολύ συχνά να τα χάνουμε, να σταματάμε, να κοιταζόμαστε με ένα “Δεν το περίμενα...” και αμέσως να βάζουμε τα γέλια. Η φράση αυτή μπήκε μέσα σε όλες τις εικόνες του έργου και έτσι έγινε ο τίτλος του. Η περσινή μας παράσταση “Βικτόρ ή τα παιδιά στην εξουσία” του Ροζέ Βιτράκ, αναφερόταν στα παιδιά που αναλαμβάνουν τις ευθύνες των μεγάλων. Με τον υπότιτλό μας, “τα παιδιά στην εξουσία Νο 2 ”, θέλουμε να σχολιάσουμε την προσπάθεια μας να αναλάβουμε τις δικές μας ευθύνες.   

η ομάδα μας

Είναι έφηβη πια ...έγινε κιόλας δεκατριών ετών!

 

Ξεκίνησε τη σχολική χρονιά 1994-1995. Κοντά τριακόσια παιδιά δούλεψαν όλα αυτά τα χρόνια σ’ αυτή την ομάδα και  μπολιάστηκαν με την αγάπη  για το Θέατρο και τη Ζωή. “Ηθική αυτουργός”, η Θούλη Στάικου που με το μεράκι της, δημιούργησε αυτόν τον πυρήνα δράσης. Με το κλείσιμο της περσινής ομάδας, μας ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε αυτός ο κύκλος της, κάτι που δε θέλαμε να πιστέψουμε! Φέτος, από μια άλλη θέση, βοήθησε στην πορεία  αυτής της ομάδας. Την ευχαριστούμε για όλο της το έργο, που το αφήνει στο χώρο ως παρακαταθήκη, και ευελπιστούμε με τη φετινή δουλειά  να την αξιοποιήσαμε, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Στο ίδιο πλαίσιο και κάπως διαφορετικά, λοιπόν, δημιουργήθηκε μια σκηνική δράση από τα μέλη της ομάδας. Φέτος πολλά είναι τα νέα μέλη. Κάποια είναι τα κύρια μέλη της και κάποια  είναι δόκιμα. Τα δόκιμα μέλη προετοιμάζονται για να μπορέσουν να δεσμευτούν, και να αναλάβουν υπευθυνότητες. Δουλεύαμε κάθε Τετάρτη όλη τη χρονιά, μετά το σχολείο. Κατά καιρούς έρχονται κάποια παλιά μέλη να μας δουν. Μερικοί δεν είναι πια παιδιά, άλλοι είναι ήδη γονείς και όλοι έχουν μια νοσταλγία και μια χαρά στο βλέμμα.  Έτσι θα γίνει και μ’ εμάς. Σίγουρα θα έχουμε πολλά θυμόμαστε: τις συγκρούσεις, τις χαρές, τις λύπες, τους φίλους, τις φωνές, τις εντάσεις... Το φόβο που μας έκανε να θέλουμε να το βάλουμε στα πόδια, το κουράγιο να συνεχίσουμε, τις δυσκολίες που μας φαίνονταν ανυπέρβλητες, κάθε φορά που κουραζόμασταν, που βαριόμασταν, που κρυώναμε στο σώμα και στην καρδιά. Τώρα όμως, στην ολοκλήρωση αυτής της πορείας, ήμαστε πλήρεις και έτοιμοι για το επόμενο βήμα.

η παράσταση

Η παράσταση άρχισε να “στήνεται” από την αρχή της χρονιάς. Το σκηνικό της θελήσαμε να είναι αφαιρετικό. Το βασικό στοιχείο των σκηνικών είναι ο μπερντές, από το αγαπημένο μας θέατρο σκιών. Οι σκιές σηματοδοτούν το άγνωστο, το απρόσωπο, τη σκοτεινή πλευρά της ουσίας της ανθρώπινης ύπαρξης. Το χρώμα δηλώνει την ελπίδα και την προσπάθεια για αλλαγή. Οι μορφές ζωντανεύουν μπροστά από τον μπερντέ, στο φως που μας δίνει το γνώριμο, το ανθρώπινο. Η κινηματογραφική ματιά, έχει ως στόχο την απομόνωση συγκεκριμένων εικόνων από την καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Τα “παπούτσια των ρόλων” αποτελούν την πρόκληση για δράση και ενημερότητα μέσα στο ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο. Ο παρατηρητής καταγράφει τα τεκταινόμενα. Στο τέλος της παράστασης, θα γίνει η προβολή μιας μικρής ταινίας από το ετήσιο καταγεγραμμένο υλικό των συναντήσεων της ομάδας.

 

Την παράσταση την αφιερώνουμε στον Σάκη Αξιώτη, συμμαθητή και φίλο μας που στη διάρκεια της φετινής χρονιάς ήταν μέλος της ομάδας αυτής και που για προσωπικούς λόγους διέκοψε. Του ευχόμαστε δύναμη κα αποφασιστικότητα στην πορεία του.


Καλή σας διασκέδαση!  

οι συντελεστές της παράστασης

Με τη σειρά που εμφανίζονται:

Χρήστος Δασκαλάκης…………………………............ΑΝΔΡΕΑΣ

Θάνος Καραδήμος…………………………………….......ΤΟΝΥ

Γιάννης Παπαϊωάνου……………………………..........ΓΙΑΝΝΗΣ

Σταύρος Μπενέτος…………………………………........ΚΩΣΤΑΣ

Έλενα Λιβαθινού......................................ΑΓΛΑΪΑ

Μαριλένα Αραβαντινού..............................ΚΑΤΙΝΑ

Νίκος Τσούμπας......................................ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ

Φαίη Αναστασιάδη...................................ΜΥΡΙΟΚΑΛΗ

Νατάσσα Κουτσοκέρα...............................ΝΤΙΝΑ

Γιάννα Γρκέκα ........................................ΓΙΑΝΝΑ
Νατάσσα Λαμπρινού.................................ΝΑΝΣΗ
Μαριλένα Κανελλοπούλου.........................ΒΙΡΓΙΝΙΑ
Ιωάννα Πανταζή.....................................ΓΛΥΚΕΡΙΑ

Χαρά Μιχαλακέλη...................................GIORGIA

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Η Θεατρική Ομάδα σε συνεργασία με την Ε. Καραμανίδου

ΣΚΗΝΙΚΑ- ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ: Σάκης Αξιώτης, Γιάννης Παπαϊωάνου, Μαριλένα Κανελλοπούλου, Σταύρος Μπενέτος, Έλενα Λιβαθινού, Νατάσσα Λαμπρινού, Γιάννα Γρκέκα

ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: Γιάννα Γρκέκα, Χαρά Μιχαλακέλη,  Νατάσσα Λαμπρινού, Σταύρος Μπενέτος, Νατάσσα Κουτσοκέρα   

ΦΩΤΙΣΜΟΙ-ΗΧΟΣ: Γιώργος Βλάσσης, Σωτήρης Σωτόπουλος,  Σπύρος Στάθης, Χριστίνα Μπάρμπα, Αρτντιάν Ντεκάι, Χρήστος Λώλης

ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΑ: Γιώργος Βλάσσης, Θάνος Καραδήμος, Σωτήρης Σωτόπουλος,  Σπύρος Στάθης

ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Σωτήρης Σωτόπουλος,  Σπύρος Στάθης, Σάκης Αξιώτης, Έλενα Λιβαθινού,  Μαριλένα Κανελλοπούλου, Σταύρος Μπενέτος, Φαίη Αναστασιάδη, Νατάσσα Λαμπρινού, Ιωάννα Πανταζή

ΜΑΚΙΓΙΑΖ: Νατάσσα Λαμπρινού, Ιωάννα Πανταζή, Αννα Αγκόλι

ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΣΚΗΝΗΣ: Γιάννα Γρκέκα, Χαρά Μιχαλακέλη,  Νατάσσα Λαμπρινού, Σταύρος Μπενέτος

ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ: Μαριλένα Κανελλοπούλου, Σταύρος Μπενέτος, Φαίη Αναστασιάδη

VIDEO- ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Σάκης Αξιώτης,  Γιάννης Παπαϊωάννου, Χριστίνα Μπάρμπα

ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ VIDEO: : Μαριλένα Κανελλοπούλου, Σταύρος Μπενέτος, Έλενα Λιβαθινού, Γιάννης Παπαϊωάννου

ΓΡΑΦΙΚΑ: Σωτήρης Σωτόπουλος,  Σπύρος Στάθης, Μαριλένα Κανελλοπούλου σε συνεργασία με τον Τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών

ΥΠΟΒΟΛΕΙΟ: Νατάσσα Καραμπατζιά

 

ευχαριστούμε

Τον Δήμο Νέας Σμύρνης, για την υποστήριξη της  προσπάθειάς  μας.    Ιδιαιτέρως ευχαριστούμε τον Αντιδήμαρχο Παιδείας κ. Σταύρο Τζουλάκη, που για άλλη μια φορά μας συμπαραστάθηκε και μας βοήθησε.

Την 9η Σχολική Επιτροπή, για την οικονομική ενίσχυση.

Το Γραφείο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης της Δ΄ Διεύθυνσης Δ.Ε. Αθήνας.

Το Γραφείο Πολιτιστικών Θεμάτων της Δ΄ Διεύθυνσης Δ.Ε. Αθήνας.

Τον Διευθυντή του 2ου ΕΠΑΛ/ ΤΕΕ κ. Αντώνη Πετσίνη και την Υποδιευθύντρια κ. Κατερίνα Μαστοράκου για την κατανόηση και την υποστήριξη τους.

Την Διευθύντρια του 1ου ΕΠΑΛ/ ΤΕΕ  κα. Παναγιώτα Παυλινέρη και τους Υποδιευθυντές  κ. Γιώργο Δημητρόγλου, και κ. Μακρή Γιάννη για την καλή τους συνεργασία.

Τον Διευθυντή του ΣΕΚ κ. Νίκο  Σώκο και τον Υποδιευθυντή  κ. Βασίλη Πισπινή για την  τεχνική υποστήριξη τους.

Ιδιαίτερα ευχαριστούμε την κ. Θούλη Σταϊκου για την κύρια επιμέλεια του θεατρικού κειμένου και την αμέριστη υποστήριξή και φροντίδα της.

Την  κ. Αγγελική Κατσούλη για την επιμέλεια των γραφικών

Τον κ. Στάθη Λιβαθινό για τη διαφωτιστική κουβέντα που είχαμε μαζί του. 

Τους καθηγητές μας, τους γονείς, τους συμμαθητές και φίλους που μας βοήθησαν. Είναι πάρα πολλοί...

υπεύθυνη καθηγήτρια: Ελισσάβετ Καραμανίδου